A sükői születésű, székelyföldi énekesnő kisgyerekkora óta a zene bűvöletében él. Énekelt már a 100 Watt nevű trióban, távoli vidékek erdélyi fellépőjeként, egyházi eseményeken, lakodalmi zenekar szólistájaként, különböző kulturális események, rendezvények meghívottjaként is... és a sort még biztosan folytathatnánk. Bárhova is megy zenélni, dalaival és mosolyával biztosan megörvendezteti közönségét.

Simó Annamária nagy álma válik valóra ezen a hétvégén. Az énekesnő első lemezének, a 17 dalt tartalmazó Ami átvisz című korongnak a bemutatójára készül lázasan - zenésztársaival együtt.

 

Plakat Annamari web

 

Annamari szerdán, október 26-án a Vox Délelőtt című műsorunkban is hallható volt, de az alábbiakban írásban is közlünk egy vele készült interjút:

Kislány korod óta imádod a zenét és egész fiatalon színpadra is álltál már, igaz, akkor még nem szólóban. Hogyan is kezdődött a pályád és milyen érzésekkel gondolsz vissza a kezdeti időszakra?

Nagyon szép élményeim fűződnek ehhez az időszakhoz és nagy szeretettel gondolok vissza erre, hiszen leginkább középiskolás időszakomat idézi és akkor ez a legnagyobb élmény volt számomra. Annak örültem a legjobban, hogy valahol felléphetek az akkori 100 Watt nevű együttesünkkel, amelynek tagjai az én nővérem, Simó Ildikó es Csiki Ferike voltak. Akkoriban minden környékbeli szórakozóhelyen játszották a dalainkat, az Álcázott mosolyt és a Tékozló fiút, hiszen saját dalaink voltak, trance-dance zenei stílusú dalok. Sok eseményre meghívtak, város- és falunapokon vettünk részt, és én imádtam színpadon lenni.
Emellett ugyancsak a középiskolás éveim alatt a  székelyudvarhelyi Belvárosi Református Templomban Ifjúsági Istentiszteleteken énekeltem és gitároztam az ottani zenekarral.
Elmondhatom, hogy  igazán tevékeny és élménydús éveim voltak és nagyon boldoggá tett, hogy lehetőség is adódott arra, hogy énekelhessek, hiszen mindig is erre vágytam.


Erdélyi magyar énekesnőként a régió számos területén énekeltél, de jártál már jó néhányszor külföldön is. Tapasztalsz-e különbséget a hazai és a határon túli közönség vagy fogadtatás terén?

Nagyon hálás vagyok és kicsit büszke is arra, hogy itthon vagyok és itthon van munkám, fellépésem és talán arra a leginkább, hogy megbecsülnek, értékelnek és szeretnek az emberek. Ez a legszebb dolog és legértékesebb visszajelzés számomra, hogy van aki szivesen eljön egy eseményre, mert azon én is fellépek és sokszor a legfázósabb esteken is a műsor végéig  ott maradnak és ez nagyon nagy dolog számomra. Igen, voltam már több eseményen is határon túl, de ugyanezt éreztem, elmondhatatlan érzés volt számomra, amikor Felvidéken felléptem és nagyon sokan odajöttek, gratuláltak és elmondták, hogy mennyire vártak engem és hogy nagyon tetszett nekik, amit csinálok. Még ajádékot is kaptam, kellemes meglepetés volt, az biztos, még visszakívánkozom!

Annamari Web 3

 

Lemezbemutatóra készülsz, gondolom nagy az izgalom, lázas a készülődés, hiszen már csak napok választanak el az első korongod, az Ami átvisz című lemez bemutatásától. Miből áll ilyenkor a felkészülés és hogyan, kiknek a közreműködésével állt össze a lemez dal-anyaga?

Nagyon izgulok és valahogy ez olyan érzés mint amikor a menyasszony az esküvőjére készül: én is épp annyira nem tudom, hogy mindent jól csinálok-e, de igazából tudom, hogy minden a helyén lesz és minden rendben lesz, de mégis ad egy plusz izgatottságot és lámpalázat.
Talán azért is érzem ezt, mert nagy vágyam volt  a lemezbemutató, ráadásul nagyon messziről érkezik a zenekar Felvidékről (Szlovákiából), Balassagyarmatról, Budapestről és környékéről. Ők a kísérőzenekarom, akikkel együtt készült a közös lemez. Szeretném, hogy nagyon szép élmeny maradjon számukra is ez a közös lemezbemutató koncert.
Egy nappal a lemezbemuató előtt, vagyis pénteken (okt. 28) lesz egy közös próbánk és  szombaton már mindenki csak a koncertre összpontosít, aznap csak behangolás, készülődés, vendégvárás van tervben és 20 órától a koncert, amelyre nagy szeretettel várunk mindenkit!
A lemez Balassagyarmaton készult Horváth Ádam zeneszerző, dobos barátom segítségével, akivel úgy hozott össze a sors, hogy pár éve Homonyik Sándor kísérőzenekaraként voltak Udvarhelyen az augusztus 20-i városi rendezvényenen, előttük léptem fel, azóta tart a barátságunk és mondhatom, hogy a zene hozott összze velük. Ádám írta a dalokat  és a zenekar többi tagja is besegített a hangszerelésbe, sokat köszönhetek a felvidéki Kiss Kristófnak, akivel szintén nagyon jó barátságban vagyok, ő billentyűzik az albumon. A meghívott vendégszereplő pedig Molnár Péter „Stula”, a Mobilmania énekese, akivel Balassagyarmaton találkoztam egy közös koncerten, amit Ádám szervezett. Egy közös dalt énekelünk a lemezen és nagyon örülök, hogy elfogadta a megívást!

Van kedvenc dalod az Ami átvisz című lemezről? Esetleg van-e érdekesebb háttértörténet, mely valamelyik dalhoz kapcsolódik?

Egyik kedvenc dalom az Ami átvisz, nemcsak azért mert ez lett az album címadó dala is egyben, hanem azért mert nagyon közel áll hozzám, úgy dallamban, mint szövegben. Másik kedvencem pedig a legújabb a lemezen, a Hosszú évek óta című dal, amely  akkor tetszett meg, amikor épp vettük fel Ádám stúdiójában a dalokat és - nem felejtem el - amikor kiültünk a hintára pihenni, ő gyorsan kihozta a gitárt és eljátszodta ezt a dalt, vagy inkább  az akkori dalötletet, mert még nem volt  rá szöveg, de egyből megtetszett és mondtam, hogy én ezt a dalt szeretném a lemezre. A szöveget Szabó Előd (Titán együttes) és Ádám írták, én meg felénekeltem és azóta egyik kedvenc dalom!


Minek köszönhető, hogy  sokakkal ellentétben megmaradtál itthon, és főként hazai pályán kamatoztatod az énektudásod?

Hogy miért maradtam itthon? Talán azért is, mert a nővérem, Ildikó nagyon messze költözött, ő Ausztráliában él és nagyon hiányzik-hiányoznak az egész családnak, hiszen két  gyönyorű kis unokahúgom is van, akiket csak skype-on látunk én és a szüleim, jobb esetben pedig négy-öt évente találkozunk és rettentően hiányoznak...
Én pedig nem szeretném, hogy ennyire hiányozzak és hiányozzanak nekem a szüleim, a barátaim és mindenki, aki számomra fontos!
A másik ok pedig a zene. Én úgy érzem, leginkább anyanyelvemen tudom kifejezni  magam és talán a legnagyobb ok: szeretek itthon lenni, itthon énekelni. Ameddig lesz akinek, addig nem tervezem máskepp. Ez természetesen nem zárja ki azt, hogy nem megyek máshová fellépni -akár külfoldre - ha meghívnak, vagy éppen nem énekelek más nyelven is akár.

 

Annamari Web2

Mit üzensz a Vox Rádió hallgatóinak?

Azt üzenem a kedves hallgatóknak: tartsanak ki a céljaik, legvágyottabb álmaik mellett és merjék végigcsinálni amit megálmodtak, mert mindenkinek sikerül, ha elég kitartó! És természetesen hallgassák  a Vox Fm-et és a rádióban szóló dalaimat, ha tetszenek!

 

Köszönjük szépen a látogatást és sok sikert kívánunk Annamarinak a továbbiakban is!

Péter-Molnos Anikó


2016.10.26.