Hírek

A Szenátus visszaküldte hétfőn a szakbizottsághoz a törvénytervezetet, amely ünneppé és munkaszüneti nappá nyilvánítaná március 15-ét a romániai magyarok számára. A plenáris vita és a végszavazás elnapolását a tervezetet előterjesztő RMDSZ frakcióvezetője, Cseke Attila javasolta. Kérésére rábólintott a kormánytöbbség. A frakcióvezető elismerte: a halasztás azzal áll összefüggésben, hogy jelenleg nincs meg a tervezet elfogadásához szükséges többségi támogatás. Hangsúlyozta: az RMDSZ továbbra is nyitott a kezdeményezéssel kapcsolatos vitára, a felmerülő kérdések megbeszélésére.  A Népi Mozgalom Pártjának szenátora, Traian Basescu volt államfő a törvénytervezet elutasítását követelte. Arra kérte magyar polgártársait, hogy három nemzeti napjuk közül válasszanak maguknak másik ünnepnapot, mivel – a pesti forradalom 12. pontját, a Magyarország és Erdély unióját idéző – dátum hivatalos ünneppé nyilvánítása szerinte megalázná a románokat.

2017.10.17

Elkezdődtek a hegyivadász egység helikopter-leszállópályája felé vezető útszakasz felújítási munkálatai, hogy a SMURD helikopterei könnyebben elszállíthassák a betegeket más városok kórházaiba. A munkálatokat Hargita Megye Tanácsa és Csíkszereda polgármesteri hivatala közösen finanszírozza – tájékoztat az Agerpres. Eddig a megyeszékhely futballpályáján landoltak a helikopterek, mivel a kórház nem rendelkezik helikopter-leszállópályával, azonban ennek közelében nemrégiben épült egy két emeletes építmény, amely rossz idő esetén vagy éjszaka ellehetetleníti a leszállást. Ezért a kórház a katonai egységgel kötött szerződést, melynek értelmében használhatják a helikopterek a katonai leszállópályát. Az egyetlen akadály az, hogy a bázishoz vezető útszakasz nagyon rossz állapotban van, így a súlyos betegek élete veszélybe kerülhet az út állapota miatt. A megyei tanács és az önkormányzat közötti megállapodás értelmében az ősz folyamán felújítják az útszakaszt. A szükséges összeg 90 százalékát a megyei tanács, a fennmaradó 10 százalékot a városi önkormányzat biztosítja.  A munkálatok hétfőn kezdődtek el . A javítási munkálatokat követően az útszakaszra 4 centiméteres aszfaltszőnyeg kerül, hosszúsága körülbelül 1 254 méter. A kivitelezés összértéke 509 ezer lej, nyilatkozta Adrian Chiorean, a megyei önkormányzat műszaki osztályának igazgatóhelyettese.

2017.10.17


Petre Daea mezőgazdasági miniszter azt nyilatkozta hétfőn, hogy a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség éjfélkor megkezdte a területalapú támogatás előlegének folyósítását és mostanra 42 millió eurót utaltak át 24.464 gazdának. Az eddigi átutalt támogatás összege 42,1 millió euró, ez 24.446 gazda előlege. Összesen 885.000 gazda jogosult a támogatásra. Az előleg a végösszeg 70 százalékát képezi – mondta a miniszter. A program szerint az APIA-nak november 30-ig kellene kifizetnie az előleget, de a hatóságok azt szeretnék, hogy ez a folyamat már november elején befejeződjék. December 1-jétől elkezdődik az elszámolások kifizetése. A kifizetések az Európai Központi Bank 2017. szeptember 30-i árfolyamán történnek. 2017-ben a romániai gazdák 9,541 millió hektár területre kértek Európai Uniós támogatást, ami 214.525 hektárral több, mint egy évvel korábban.

2017.10.17


2018-tól elektromos kerékpárokat is lehet majd vásárolni a roncsautóprogram keretében – nyilatkozta egy hétfői szakkonferencián Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter. A minisztérium több intézkedést bevezet a károsanyag-kibocsátás csökkentésére. (…) A roncsautóprogram keretében továbbra is támogatást nyújtunk elektromos autók beszerzésére, és jövő évtől elektromos kerékpárok vásárlását is támogatjuk. (…) Indul ugyanakkor a RO-LA elnevezésű, többéves program, amelynek célja, hogy a kamionok egy részét vonaton szállítsuk – mondta Gavrilescu.

2017.10.17