Hírek

Jelenleg az egységes mezőgazdasági kérelmek úgynevezett felülvizsgálata zajlik, júliusban pedig az ellenőrzések is elkezdődhetnek.Miután Hargita megyében 26 467 gazda 180 769 hektár területre nyújtott be egységes mezőgazdasági támogatáskérelmet a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökséghez, és szükség esetén bizonyos iratok kiegészítését is megtették, jelenleg az APIA alkalmazottai a kérelmek felülvizsgálatával dolgoznak  ‒ osztotta meg  Haschi András. A megyei APIA igazgatója kifejtette, ebben az időszakban elsősorban a területátfedéses helyzeteket tisztázzák ‒ azaz, ha egyes gazdák nagyobb területre kértek juttatást, mint amennyire kaphatnak, vagy ha ugyanazt a parcellák többen is bejelölték kérelmükben.

2018.06.22


Elfogadta a kormány a Fektess önmagadba programot – jelentette be Nelu Barbu szóvivő. A program a munkaerő minőségének javítását tűzi ki célul főleg azokban a régiókban, ahol több területen alulképzettséget regisztrálnak, és elsősorban 16 és 26 év közötti fiatalok vehetik igénybe, akik az oktatási rendszer keretében tanulnak, vagy részt vesznek valamilyen, a tanügyminisztérium vagy a munkaügyi minisztérium által jóváhagyott szakmai továbbképzésen. A program 80 százalékos állami garanciával 40.000 lejes hitelt biztosít a fiataloknak. Ha a kedvezményezett alkalmazásban áll, vagy munkát vállal a program ideje alatt, további 20.000 lejt kaphat – magyarázta Nelu Barbu szóvivő. A hitel, a bemutatott számlák függvényében többszöri lehívással vehető igénybe és tíz éves futamidőre adják, amibe beszámít egy legtöbb ötéves türelmi idő is. Az elszámolható költségek közé tartoznak az oktatásra, kultúrára, egészségügyre és lakásberendezésre fordított összegek.

2018.06.22

 

A kormány csütörtöki ülésén az üzemanyagok után befizetett jövedéki adó egy részének megtérítéséről szóló memorandumot fogadott el, így a szállítók támogatást kaphatnak az államtól a gázolaj árának növekedése miatt, nyilatkozta Nelu Barbu kormányszóvivő. „A memorandum állami támogatásról szól, amelyben a szállítók, fuvarozók, személyszállítással foglalkozó vállalatok, közszállítási vállalatok részesülhetnek. A támogatás az üzemanyagra kivetett jövedéki adó és a kedvezményes jövedéki adó közötti különbséget téríti meg” – magyarázta a szóvivő. Barbu azt mondta, a támogatás költségkerete 60 millió lej, azonban szükség esetén pótolható. A kormány számítása szerint mintegy 1500 vállalkozó részesülhet a támogatásban 2020-ig. A pontos feltételekről és a támogatás megítéléséről a szállításügyi minisztérium javaslata alapján dönt a kormány.

2018.06.22

A román állami vasúttársaság június 29-én indítja vakációs járatait. A Napvonat-program keretében az ország egész területéről 40 járat közlekedik majd a román tengerpart és a Duna-delta irányába, és vissza. A vakációs vonatok szeptember 9-ig lesznek forgalomban – tájékoztat a CFR csütörtöki közleménye. A vonatok légkondicionált vagonokkal és hálókocsikkal lesznek felszerelve. A nyári járatokra minden, törvényben előírt kedvezmény érvényes. Kérésre a CFR külön asszisztenciát biztosít a fogyatékkal élőknek.A CFR felhívta a figyelmet, hogy egyes Regio és InterRegio vonatok indulási időpontjait kisebb változásokkal a vakációs vonatok menetrendjéhez igazíthatják.

2018.06.22

Alkategóriák