Hírek


Jövőre leaszfaltozzák a Kőrispataktól Maros megye határáig húzódó, Erdőszentgyörgy felé vezető megyei utat – jelentette ki a Hargita megyei tanács elnöke a hétvégén Kőrispatakon, a szalmakalap-fesztiválon.  Borboly Csaba elmondta: kiírták a közbeszerzést a kivitelezésre. Ha kerül vállalkozó és nem lesz óvás, már idén megjelennek az első munkagépek, és jövőre végezhetnek a négy kilométeres szakasszal. Ezen kívül tervezik a községet érintő többi megyei besorolású út felújítását is: folytatják az Énlaka felé vezető aszfaltréteget, akárcsak Farkaslaka irányában, Székelypálfalváig. Kiírták a közbeszerzést az Etéd és Atyha közötti részre, a tervezést a Korond felé vezető szakasz felújítására, és rövidesen meghirdetik a pályázatot a Küsmöd–Siklód–megyehatár közötti, Sóvárad, illetve Szováta felé vezető szakasz tervezésére. Etéd egyébként már megközelíthető aszfaltúton, Székelykeresztúr irányából.

2017.07.25

 

Nem elegendő a rendőrség létszáma és finanszírozása ahhoz, hogy a rendvédelmi szerv tagjai biztonságban érezzék magukat – derült ki a miniszterelnök és a szakszervezetek közötti hétfői egyeztetésen. A kormányfő ígéretet tett a létszámemelésre. Négyezer új rendőrt vesznek fel a rendőrség kötelékébe csak az idei évben, és a kormány módosítja a rendőrök jogállását rögzítő törvényt – erről állapodtak meg hétfőn a rendvédelmi szakszervezetek képviselői Mihai Tudose miniszterelnökkel.Iulian Surugiu, a Romániai Rendőrök Országos Szakszervezetének vezetője a hétfői tanácskozást követően bejelentette, megállapodtak a kormányfővel arról, hogy az állomány sürgős bővítése mellett rövid időn belül kidolgozzák a rendőrök új statútumát. A kormány pedig azt közölte, felkéri a belügyminisztériumot, mérje fel, milyen ellátási igényeik vannak a rendőröknek, ezt követően pedig a lehető leggyorsabban előáll egy megoldással. Mihai Tudose a találkozó után közölte, megtörténhet, hogy a rendőrakadémiák 2018-ban végző hallgatóit már idén fölveszik a rendőrség állományába, mivel több mint 20 ezer fős hiány van. Surgiu az állomány növelése kapcsán azt javasolta, a rendőrakadémiákon egy évet elvégzett hallgatókat is lehetne alkalmazni, mivel ők már jóval felkészültebbek, mint aki most sétál be az utcáról. Kijelentette, idén négyezer új rendőr alkalmazását kérte, amibe a miniszterelnök beleegyezett.Surugiu azt is hozzáfűzte: szerinte a rendőrjárőröknek két főből kell állniuk, semmiképp sem csupán egyből.

2017.07.25


Európai uniós alapokat hívhat le augusztustól az oktatási minisztérium és a megyei tanfelügyelőségek, hogy tanfelszereléssel segítsék a hátrányos helyzetű tanulókat - derül ki a fonduri-ue.ro honlapra feltöltött útmutatóból.  A dokumentum szerint közvitára bocsátottak egy útmutatót, amely szerint a megyei tanfelügyelőségek, partnerségben az oktatási minisztériummal, 6,75 millió eurós keretösszegig tanfelszerelésre pályázhatnak a hátrányos helyzetű tanulók megsegítésére.  A vitához augusztus 4-ig lehet hozzászólni.  A közbeszerzést a tanfelügyelőségeknek kell meghirdetniük.  A tanfelszerelést az iskolákban és óvodákban adják át a rászorulóknak. Az óvodások nem viszik haza a kapott felszerelést, ezt az intézményben tartják, és a csoporttevékenységeken használják.  A 2014-2020-as időszakra a hátrányos helyzetű személyek megsegítésére létrehozott operatív program költségvetése 518 millió euró.  Az Eurostat felmérése szerint az Unió országai közül Romániában a legmagasabb a szegénységben élő 17 évnél fiatalabb gyerekek aránya .  "Romániában a 10 évesnél kisebb gyerekek 5-6 százaléka beiskolázatlan. Az oktatási minisztérium adatai szerint a roma gyerekeknek csak 32 százaléka jár óvodába, az országos átlag 77%. A legtöbben a megfelelő ruházat és tanfelszerelés hiányával indokolják, hogy a gyerekek nem járnak óvodába. Romániában a lakosság 19%-a a szegénységi küszöb alatt él" - írja az idézett dokumentumban.

2017.07.25

 

Hét város, Szatmárnémeti, Nagybánya, Gyulafehérvár, Galac, Iaşi, Ploieşti és Suceava pályázik idén a Románia ifjúsági fővárosa címre; a nyertes település 50 ezer eurós díjban részesül.  Az Európa ifjúsági fővárosa program mintájára elindított kezdeményezés koordinátora a Romániai Ifjúsági Tanács, a Kolozs Megyei Fiatalok Szövetsége, a Pont csoport és a Román Nemzeti Bank - derül ki az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közleményből.  Jelenleg Bákó viseli a Románia ifjúsági fővárosa címet, és 2018. május 2-án adja át a stafétabotot a jelenlegi kiírás győztesének.  A pályázatokat két szakaszban bírálja el az ifjúsági civil szervezetek, a magánszféra, a parlamenti pártok ifjúsági szervezetei és bizonyos közintézmények képviselőiből álló független zsűri. A beérkezett pályázatok első kiértékelését követően, augusztusban teszik közzé azoknak a városoknak a rövid listáját, amelyeknek a második fordulóban részletesebb pályázatot kell benyújtaniuk. Erre október 15-ig van lehetőség, a nyertes város nevét november 12-én jelentik be a Bákóban tartandó ifjúsági csúcstalálkozón.  A Románia ifjúsági fővárosa címet elnyerő város 50 ezer eurós pénzdíjban részesül a Román Nemzeti Bank jóvoltából.  A program 2017-es kiírása Klaus Johannis államfő védnöksége alatt zajlik.

2017.07.25