Hírek

A kormány csütörtöki ülésén sürgősségi rendelettel módosított két jogszabályt azzal a céllal, hogy könnyebbé tegye a mezőgazdasági termelők számára, hogy Európai Uniós alapokból közvetlen kifizetésekhez jussanak. "A jogszabály könnyítéseket vezet be, hogy milyen körülmények között lehet Európai Uniós alapokból közvetlen kifizetésekhez jutni, különös tekintettel arra, hogy közeledik a pályázatok leadási időszaka: 2017 március 1. - május 15. , és tisztáz bizonyos előírásokat a pályázási feltételeket illetően"- írja kormány által kiadott közleményben. Vátozás az is, hogy a pályázhatnak azok a társulások is, amelyek nem rendelkeznek birtoklevéllel, viszont van ezzel egyenértékű dokumentumuk a terület tulajdonjogát illetően – írja az Agerpres.

2017.02.24.

Klaus Johannis államfő jelenlétében letette csütörtökön a hivatali esküt a Sorin Grindeanu vezette kormány új igazságügyi, gazdasági, üzleti környezetért felelős és európai alapokért felelős minisztere. Tudorel Toader az igazságügyi, Mihai Tudose a gazdasági, Alexandru Petrescu az üzleti környezetért felelős, Rovana Plumb pedig az európai alapokért felelős minisztérium vezetését látja el. A Cotroceni-palotában tartott beiktatási ceremónián jelen volt Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi és Liviu Dragnea képviselőházi elnök, Sorin Grindeanu kormányfő, a kabinet tagjai és több elnöki tanácsadó – írja az Agerpres.

2017.02.24.

Habár az egészségbiztosítással rendelkező, de ágyhoz kötött betegek ingyen is hozzáférhetnek a szakemberek által végzett otthoni ápoláshoz, az egészségbiztosítási pénztárnak juttatott költségvetés miatt keveseknek jut a térítésmentes szolgáltatásból. A Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár szolgáltatásai között szerepel az otthoni betegápolás is, amelyet a biztosítási pénztárral szerződésben álló cégek munkatársai végeznek. Ezt abban az esetben vehetik igénybe az egészségügyi biztosítással rendelkező páciensek, amennyiben az állapotuk nem teszi lehetővé, hogy egyedül gondoskodjanak magukról, illetve, hogy rendszeresen jelentkezzenek konzultációra a háziorvosuknál. bár nagy igény van erre a szolgáltatásra Hargita megyében, az Országos Egészségbiztosító Pénztártól kapott összeg csak a valós szükségletek töredékének lefedésére elegendő. Kifejtette, három havonta kapnak egy bizonyos költségvetést mindennemű egészségügyi szolgáltatás biztosítására, amelynek csak egy kis része az otthoni betegápolásra jutó összeg. A legutóbbi trimeszterben (október–december) mindössze 141 ezer lej jutott e célra, amelyből ez időszak alatt csak 98 páciens számára tudták biztosítani a szolgáltatást. Ez a szám sokkal kisebb a valós szükségletnél. Amennyiben egy betegeknek már nem jut a kiutalt összegből, a gondozást saját magának vagy egy hozzátartozójának kell fizetnie. 2017 első három hónapjára csak 113 ezer lejt kapott a megyei biztosítási pénztár a beteggondozásra, amely már február közepén elfogyott. Karda István megjegyezte, bár van egy prioritási lista, amely alapján meghatározzák, ki szorul jobban rá az ápolásra, sok esetben nehéz különbséget tenni.

2017.02.24.

Hozzávetőlegesen 20 százalékkal emelik a tanügyben dolgozó kisegítő személyzet bérét.  Az intézkedésről, amely 53 000 alkalmazottat érint, sürgősségi rendeletet ad ki a kormány csütörtöki ülésén – nyilatkozta szerdán a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) elnöke, Simion Hăncescu. Hăncescu hozzátette, a béremelés február elsejei hatállyal lesz érvényes, és a régiségpótlék kifizetése révén valósul meg. „Ez nem jelent semmiféle többletköltséget, a költségvetési törvényben hozzávetőlegesen 90 millió lejt irányoztak elő erre a célra"– magyarázta a FSLI elnöke a kormányfővel való egyeztetést követően. A Spiru Haret Szakszervezeti Szövetséget vezető Marius Nistor a szerdai tárgyalásról nyilatkozva elmondta, lát hajlandóságot a jelenlegi kormányban a pótlékokkal kapcsolatos problémák megoldására.

2017.02.24.