Hírek

A kormány pénteki ülésén rendelettel módosította a közúti közlekedést szabályozó jogszabályt (KRESZ-t), és bevezette a forgalmi engedély felfüggesztésének intézményét. Az új szankció egy adminisztratív lépés, amely átmenetileg megtiltja a jármű forgalomba helyezését és közlekedését, anélkül azonban, hogy törölné a forgalomból a gépkocsit. A rendelet szerint a forgalmi engedély felfüggesztése nem mentesíti a tulajdonost a gépjármű után fizetendő adók alól. Ezt a szankciót akkor alkalmazzák, ha adásvétel esetén az új tulajdonos nem kéri legtöbb 90 napon belül a gépkocsi átírását a saját nevére, illetve, ha lejárt a jármű műszaki vizsgája. A jogszabály előírásai szerint a különböző intézmények kötelesek egymást tájékoztatni a gépjármű adásvételekről. A rendelet ugyanakkor felhatalmazza a rendőrséget arra, hogy leellenőrizhesse a gépjármű-nyilvántartó hivatal adatbázisában a járművek műszaki vizsgájának adatait. 

2017.08.21.

Megfigyelő kamerarendszert helyez el a megyei tanács a megyei utak mentén, a kezdeményezéssel a községek vezetőinek segítenének olyan problémák megoldásában, mint a falopás, vagy egyéb javak eltulajdonítása, balesetek körülményeinek tisztázása, valamint növelnék a közbiztonságot. Az intézmény munkatársai megrendelték a kamerarendszer kialakításához szükséges tenderfüzet elkészítésére szolgáló tanulmányt a Miteony Security Kft.-től, hogy felmérjék mire van szükség a projekthez. Jelenleg történik a feltérképezés, a megyei tanács illetékesei segítenek a kapcsolattartásban a vállalkozó és a polgármesteri hivatalok között. Illetve egyeztetnek a polgármesterekkel hova szeretnék elhelyezni a kamerákat, valamint hogyan képzelik el a rendszer működését, az eddigi tapasztalat szerint az elöljárók pozitívan állnak az ötlethez.  - A közbiztonság állapota nagy jelentőséggel bír egy közösség életében, elemi érdek ennek biztosítása, a megfigyelő kamerarendszer is ezt a célt szolgálja. Továbbá a rendszer segítségével folyamatosan követhető lesz a megyei utak hótalanítási és karbantartási munkálatainak folyamata. Megfigyelés révén hatékonyabban lehet majd elosztani az utak felújítására szánt összegeket, ezáltal javulnak a közlekedési körülmények. Valamint a felvételek visszanézésével a balesetek, rongálások, kihágások tisztázása is könnyebbé válik – fogalmazott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a tevékenység kapcsán. 

2017.08.21.

Az oktatási minisztérium által jóváhagyott vizsgarend szerint kedden anyanyelvből, szerdán a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, csütörtökön pedig a választott tantárgyból írásbeliznek a diákok. Augusztus 25-én és 28-án kerül sor a román nyelvi kompetenciákat felmérő szóbeli vizsgára, 28-án anyanyelvből szóbeliznek, 29-én és 30-án a digitális kompetenciák felmérésére kerül sor, 30-án és 31-én pedig az idegennyelv-szóbeli zajlik. Az eredményeket szeptember 1-jén 16 óráig teszik közzé, és ugyanaznap 16 és 20 óra között fogadják az óvásokat. A végleges eredményeket szeptember 6-án ismertetik. A pótérettségire 39.435 diák iratkozott fel, többségük - 24.690 tanuló - idén végzett.

2017.08.21.

Tankönyvek helyett útmutatókat kapnak az ötödikesek az új tanév első két hónapjában, jelentette ki  Liviu Pop oktatási miniszter a kormányülés kezdetén. "Az ötödikeseket kivéve az összes tankönyv eljutott az iskolákba. Ötödik osztályban az első két hónapra van egy megoldásunk, minden diák útmutatót kap, és a kiadók óvásainak rendezését követően tanév közben vezetjük be a tankönyveket számukra. Szeptember 11-én minden ötödikes diák megkapja az útmutatókat, a tanárokat felkészítjük, hogy normális órákat tarthassanak" – nyilatkozta a tárcavezető. Liviu Pop közlése szerint a Cioloș-kormánynak már tavaly novemberben le kellett volna zárnia az ötödikesek tankönyveinek kiadását, azonban márciusig halasztották ennek határidejét, a tanügyminisztériumban pedig "zavar volt", ezért márciusban nem hozták meg a megfelelő döntéseket. A miniszter elmondta, megkeresik a felelősöket, és menesztik őket a minisztériumból. 

2017.08.21.