Hírek

please stop

Rendhagyó osztályfőnöki órákkal és szakemberek bevonásával iskolai tájékoztatókat szervez az RMDSZ Nőszervezete, amelyeknek célja, hogy országszerte 1500, 14−18 éves fiatallal ismertesse a nők elleni bántalmazás veszélyeit, következményeit.

A foglalkozások sorozata Hargita, Maros és Kovászna megyében indul.

Az RMDSZ Nőszervezete által kezdeményezett NEEEM kampány március 8-án indult, és célja elsősorban tudatosítani és tájékoztatni a nők elleni erőszakról, hosszú távon pedig a hibás törvények módosítása, hogy ezek minél hatékonyabban védjék a bántalmazott nőt. A törvénymódosítás lehetővé tenné többek között a bántalmazó távoltartását, illetve szigorítaná az erőszak büntetését.

 

2017.04.28.

A legfeljebb hároméves börtönbüntetésre ítélteket közkegyelemben részesítenék. Erről szóló módosító javaslatot fogadott el a szenátus jogi bizottsága, amely a közkegyelmi törvénytervezetet tárgyalta.

A tervezetnek a kormány által előterjesztett változata szerint a legfeljebb ötéves szabadságvesztésre ítélteket részesítették volna közkegyelemben. A testület elfogadott még egy másik javaslatot is, amelynek értelmében elengednének három évet minden, háromévesnél hosszabb, de tízévesnél rövidebb büntetésből. A bizottság úgy döntött, hogy a feltételesen felfüggesztett büntetésekre nem vonatkozik a közkegyelem.

A várandós anyák esetében a 6 és 10 év közötti szabadságvesztés felét engednék el, és ugyanez vonatkozna azokra az elítéltekre is, akiknek 14 évesnél kisebb gyerek vagy súlyosan fogyatékos kiskorú van az eltartásukban. Elengednék viszont a 6 és 10 év közötti szabadságvesztésre ítélt, 60 évnél idősebb fogvatartottak büntetésének felét, a 70 évesnél idősebb elítéltek pedig teljes közkegyelemben részesülnének.

prison

 

2017.04.28.

Az oltásokat szabályozó új törvény tervezete nem tartalmaz a szülők megbüntetésére vonatkozó kitételeket, de ha egy gyermek amiatt hal meg, mert a szülő úgy döntött, hogy nem oltatja be, akkor a szülő bíróság elé állítható a gondozásában lévő kiskorúval szembeni rossz bánásmód miatt – szögezte le csütörtökön Florian Bodog egészségügyi miniszter.

vakcina

A szaktárca vezetője kifejtette, rossz bánásmód miatt a már érvényben lévő jogszabályok értelmében bíróság elé állítható a szülő, ha az általa megtagadott oltás miatt a gyermek megbetegedik és meghal. Az új vakcinatörvényben viszont nincs a szülők vagy gyámok szankciójára vonatkozó kitétel. Bodog szerint az egészségügyi tárca által javasolt törvénytervezet csak az állammal és a minisztériummal szemben ír elő szankciókat.

„Nem hiszem, hogy egy felelősségteljes orvos vagy szülő – társadalmi helyzetétől függetlenül – azt állíthatja, hogy az oltás káros a gyermekre nézve. Vannak helyzetek, amikor orvosi szempontból ellenjavallt a vakcina beadása, de ezeket a helyzeteket a törvény nevesíti" – mondta a miniszter, aki szerint a közvita alatt lévő projektet szakemberek dolgozták ki, és a törvény csak abban a pillanatban fog életbe lépni, amikor biztosítani tudják a teljes oltóanyagkészletet.

 

2017.04.28.

Hargita megyében jelen pillanatban az egységes támogatási kérelmeket fogadja a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA).  A gazdák március 1-je és május 15. között igényelhetik a részben állami kiegészítő és részben európai uniós támogatást, mind a mezőgazdasági területek, mind pedig az állatok után. A támogatási kérelmeket a gazdáknak a körzetükbe tartozó APIA-irodában kell benyújtaniuk. Hargita megyében Csíkszereda mellett, Gyergyószentmiklóson, Székelyudvarhelyen, Székelykeresztúron és Csíkszentmártonban tehetik ezt meg. Azon gazdáknak, akik 50 hektárnál nagyobb területre igénylik a támogatást, csak a megyeszékhelyen található irodában fogadják az iratcsomóját. Ugyanez az előírás vonatkozik azokra, akik csak állattenyésztési támogatást igényelnek, mezőgazdasági területre vonatkozót nem. Hargita megyében egyébként egyedi módon minden gazdának segítenek kitölteni az igényléseket. Minden községben van egy-egy csoport, amelyet a polgármesteri hivatalok, illetve a gazdaszervezetek működtetnek, és ezzel foglalkoznak. A segítségükkel tudnak a gazdák boldogulni ebben a komplikált rendszerben. Az APIA-hoz előjegyzés szerint érkeznek a gazdák a már szabályszerűen összeállított dossziéjukkal. Az igazgató azt kéri a gazdáktól, hogy lehetőleg tartsák be a programálást, mert az elmúlt évekkel ellentétben, idén biztosan nem hosszabbítják meg a május 15-i határidőt.

2017.04.27.