Hírek

A belföldi termelésből származó földgáz árának liberalizálása kedvezőtlenül érintette a végső felhasználót – figyelmeztet az Országos Szakszervezeti Tömb egy évvel az intézkedés bevezetése után. Az érdekképviselet hangsúlyozta, majdnem 27 százalékkal nagyobb áron ajánlják terméküket az ügynökök és a termelők, ami közvetlenül hat a lakosságra a meleg víz és fűtés árának növekedése révén. A világos mechanizmusok és szabályozások hiányában a piacon megjelenik a spekuláció – hangsúlyozta Dumitru Costin szakszervezeti vezető.

2017.05.23.

Klaus Johannis azt nyilatkozta hétfőn Brassóban, hogy az elnöki hivatal még elemzi a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló törvényt. "Még néhány napig dolgoznak rajta, és biztos vagyok benne, hogy az elnöki hivatal munkatársai meglapozott álláspontot fogalmaznak majd meg" - nyilatkozta Johannis. A Biztosítási Közvetítő és Tanácsadó Társaságok Országos Egyesülete (UNSICAR) bejelentette hétfőn, hogy ha az RCA-törvényt a jelenlegi formájában kihirdeti az államfő, akkor az Európai Bizottsághoz fordulnak, mert - meglátásuk szerint - a jogszabály előírásai korlátozzák a szabad versenyt.  "Sajnos ez a törvény nem közép- és hosszú távra szól (...), hanem rövidtávon lerendez egy kérdést egy nagyon szűk ügyfélcsoport javára, amely jelentős arányát okozza a káreseteknek, és előnytelenül érinti az ügyfelek nagyobbik hányadát, különösen a természetes személyeket" - fogalmazott Bogdan Andriescu, az UNSICAR elnöke. A jogszabály értelmében a Pénzügyi Felügyelet félévente közzéteszi majd az RCA-kötvények referenciaárát. A törvény azt is előírja, hogy a biztosítótársaságoknak kötelességük tájékoztatni ügyfeleiket arról, hogy milyen szempontokat vettek figyelembe a biztosítási díjak kiszámításakor, ugyanakkor a biztosítási szerződés érvényességének lejárta előtt 30 nappal értesíteniük kell a gépjármű-tulajdonost a meghosszabbítás lehetőségéről. A jogszabály szerint a kárvallott személy saját biztosítójához is fordulhat kártalanítási kérelmével, ugyanakkor bevezeti a törvény a biztosítók közötti közvetlen elszámolás lehetőségét.

2017.05.23.

A Szent László év jegyében Székelyderzsben rajtol az idei Széki Vágta. Az ötödik évébe lépett “paraszt vágta” idén néhány újdonsággal jelentkezik: változott a versenyszabályzat, és ettől az évtől Gyergyószék is belép a versenybe. A változtatásokat több tényező indokolta. Egyrészt a lovasok fejlődésre való ösztönzése, másrészt az, hogy a nézők számára élvezetesebbé, izgalmasabbá tegyék a látványt. Bevezetik az egyéni futamok esetében a páros versenyt, tehát két pályát alakítanak ki, és egy időben két lovas indul. Ugyanakkor idéntől az egyéni verseny alapvetően meghívásos rendszerben zajlik. Kovács Nemes László főszervező tájékoztatása szerint meghívót kapnak a korábbi években jó és közepes eredményt elért lovasok. A gyengébben szereplők és az újonnan indulni kívánók számára a verseny előtti napon úgynevezett kvalifikáló, minősítő futamot szerveznek. Az idei első futam, az Udvarhelyszéki Vágta június 17-18-án lesz Székelyderzs határában, júliusban a Gyergyószéki Vágta Borzonton, majd augusztusban Csíkszék következik. A döntőt a tavalyi helyszínen, az Oklánd és Homoródkarácsonyfalva közötti tetőn bonyolítják le. A nevezés pénzdíjas, a jelentkezés határideje május 30. A teljes kiírás, versenyszabályzat, a pályák rajza, minden egyéb fontos információ megtalálható a Széki Vágta Facebook oldalán, és honlapján, a karpatria.hu oldalon.

2017.05.23.

Románia vidéki települései “kevésbé vonzók pénzügyi szempontból” a bankok számára, nyilatkozta hétfőn Sorin Grindeanu miniszterelnök, hozzátéve: eljött az ideje, hogy minden faluban vagy községben legyen legalább egy bankautomata. “Románia kevésbé vonzó pénzügyi szempontból az önök számára, és ezt megértem, de lehet, hogy eljött az ideje, hogy a templom, a polgármesteri hivatal, az iskola és a szocializációs hely – hogy így mondjam – mellett legyen miden faluban vagy községben legalább egy bankautomata. ” – mondta Grindeanu a Pénzügyi Piac Fórumán. A kormányfő szerint érdemes figyelembe venni, hogy a pénzügyi tranzakciók jelentős része interneten történik, a nyugati országokban tapasztalt tendenciát Románia is követi, hiszen kevesebb bürokráciával, az átutalások idejének csökkenésével, olcsóbb szolgáltatásokkal jár, ugyanakkor korlátozható ezáltal a szürke gazdaság, és nőhet a külföldi befektetők érdeklődése. A Bankok Romániai Egyesülete hétfőn megszervezte a Pénzügyi Piac Fórumát. Az eseményen részt vesz a Román Nemzeti Bank kormányzója, Mugur Isărescu is.

2017.05.23.