Hírek

A szarvasmarha-tenyésztő gazdáknak vissza kell fizetniük a tavalyi évre kapott állattenyésztési támogatások egy részét a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségnél. Az állomány végleges összesítésekor derült ugyanis ki, hogy több állatra igényeltek támogatást a gazdák, mint amennyire az ügynökség számított, ezért a keretösszeg elosztása után kevesebb pénz jutott egy egyedre, mint az előzőleg megállapított. Addigra már kifizették a termeléshez kötött és létszám utáni támogatások egy részét, a pluszban kapott pénzt kell visszafizetni. A megyében hozzávetőleg 2500 gazdának kell visszautalnia pénzt az APIA-nak, sokan közülük már kézhez kapták a visszaadandó összeget megállapító jegyzőkönyvet is. Azonban nem kötelező nyomban visszafizetni a pluszban kapott összeget, azt az idei támogatásokból is levonhatják – mondta el Ötvös Mózes, a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületének elnöke. Azt viszont tudni kell, hogy csak a jegyzőkönyv kézhez kapásától számított harminc napig nem számolnak kamatot az összegre, a további időszakra viszont igen.

2018.08.21

Az Egészségügyi Világszervezet a védőoltások általánossá tételét sürgettette hétfőn a kanyaró európai terjedésének megfékezése érdekében. A fertőző betegség csak 2018 első felében 37 életet követelt, míg tavaly 35-en estek áldozatául a kontinensen. A koppenhágai székhelyű szervezet felszólította a térség 53 országát, hogy fokozza a betegséggel szembeni immunizálási erőfeszítéseit. Hét európai országban - Franciaországban, Georgiában, Görögországban, Olaszországban, Oroszországban, Szerbiában és Ukrajnában - 2018 első félévében meghaladta az ezret a kanyarós megbetegedések száma. Csak Ukrajna - több mint 23 ezer megbetegedéssel - több mint felét adja az Európában regisztrált összes kanyarós esetnek, ami a védőoltások utóbbi években tapasztalt csökkenő számának tulajdonítható. Szerbiában volt ugyanakkor a legtöbb halálos eset - eddig 14 - a fertőző betegség miatt.

2018.08.21

A Szent Anna vadásztársulat illetékesei a hétvégén Tusnádfürdő határában kilőtték a másik veszélyes medvét is, amely több háztartásba, gazdaságba tört be, háziállatokat és kutyákat pusztított el – adta hírül közösségi oldalán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. A környezetvédelmi minisztérium két bakk medve kilövését, továbbá négy anyamedve és annak kilenc bocsának elköltöztetését engedélyezte, azt követően, hogy idén nyáron négy esetben támadtak emberre a medvék a fürdővárosban. A városba bejáró, a szemetes konténerek környékén gyakorta látott bocsos anyamedvék elköltöztetése viszont még várat magára, mivel a Szent Anna vadásztársulatnak sem altatólövedékes fegyvere, sem ketrece nincsen, és a befogadásukat sem vállalta senki.

2018.08.20


Medvetámadás történt hétfőn reggel a brassói állatkertben, ahol két gondozó épp az állatok ketrecében foglalatoskodott, amikor a medvék rájuk rontottak. Az egyik állatkerti alkalmazottat válságos állapotban szállították a brassói sürgősségi kórházba.  „Két áldozata is van a medvetámadásnak, az egyikük eszméletlen állapotban volt amikor a SMURD rohammentő szolgálat munkatársai a helyszínre érkeztek” – fogalmazott a Brassó megyei készenléti felügyelőség szóvivője.

2018.08.20

Alkategóriák