Hírek

A hegyekben mindenfelé magas a lavinaveszély, és a következő napokban is ez lesz a helyzet – figyelmeztet a Romániai Hegyimentő Szolgálat. Azoknak a turistáknak, akik téli sportokat szeretnének gyakorolni, azt javasolják, tájékozódjanak alaposan arról, hogy milyenek a körülmények ott, ahová készülnek menni, illetve rendelkezzenek lavinafelszereléssel. A hegyimentők szerint az egyre mélyülő hóréteg és a következő napokra jelzett felmelegedés miatt 1.800 méter fölött lavina keletkezhet. A következő napokban is ez lesz a helyzet – teszik hozzá. A legvastagabb hóréteg jelenleg Szeben megyében, a Balea-tónál van, 105 centiméter.
2017.12.14

A minisztérium legfrissebb felmérése szerint a Babeş–Bolyai Tudományegyetem a legszínvonalasabb felsőoktatási intézmény az országban. A helyezés az állami támogatások tekintetében is fontos.  A Babeş–Bolyai Tudományegyetem  a legszínvonalasabb egyetem az országban – derül ki az oktatási minisztérium friss felméréséből , melynek keretében a romániai felsőoktatási intézményeket rangsorolták a nemzetközi teljesítményük alapján. Soós Anna, a BBTE rektorhelyettese a Krónika kérdésére elmondta, a felmérés eredményének komoly tétje van: az egyetemek állami finanszírozása, valamint a diákok érdeklődése múlhat rajta. A BBTE közleménye szerint a ranglista összeállításának módszertanát az oktatási tárca által 2016-ban kinevezett szakértői testület útmutatásait követve készítette el a Romániai Kutatók Ad Astra Egyesülete. Rámutat arra is, hogy az országban működő, illetve a rangsorban is szereplő 92 felsőoktatási intézmény közül csak 23 van jelen a különböző nemzetközi ranglistákon is. „Ez egy országos ranglista, amely megmutatja többek között azt is, hogyan állunk egymáshoz viszonyítva országon belül. Ennek több szempontból jelentősége van. Egyrészt a rangsor a kutatási eredményeket is figyelembe veszi, és ez mérvadó az oktatási minisztériumnál az egyetemeknek szánt anyagi források elosztásakor. Másrészt egy ilyen rangsornak nagy jelentősége van a diákok egyetem választását tekintve is” – mutatott rá az egyetemek ranglistájának gyakorlati jelentőségére Soós Anna.

2017.12.14

Akár már három hónap múlva, 2018 márciusában visszavezethetik a személygépkocsi tulajdonosokat sújtó környezetvédelmi bélyegilletéket – jelentette be kedden Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter a jövő évi költségvetés vitáján. Mint elmondta, a szakemberek jelenleg dolgoznak azon a tervezeten, amely „EU-konformmá” tenné a sokak által törvénytelennek tartott adót. „Környezetvédelmi Alap költségvetését jövő év elején, március-áprilisban fogadjuk el. Remélem, hogy addig sikerül a környezetvédelmi bélyegilletéket összhangba hozni az európai direktívákkal. A célunk, hogy csökkentsük a környezetszennyezést” – fogalmazott Gavrilescu. Hozzátette: egyelőre nem ismer részleteket arról, hogy miképpen fogják megállapítani az szennyező autókat sújtó adó mértékét, de az alapelv, hogy a szennyezőnek fizetnie kell.

2017.12.13

Hozzáfogtak már a teljes értékű mezőgazdasági támogatások kifizetésének előkészítéséhez, illetve folyósításához a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség alkalmazottai. Idén nem utalnak át minden támogatási formát. Miután november 29-én a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség lezárta az idei mezőgazdasági támogatások előlegeinek folyósítását, december 4-én alkalmazottai hozzáláttak a teljes támogatási értékek folyósításának előkészítéséhez – ismertette december 8-ai sajtótájékoztatóján Petre Daea mezőgazdasági miniszter. Ugyanakkor azt is tisztázta, hogy habár folyamatosan dolgoznak a kifizetések előkészítésén, ezt csak lassabb ütemben tudják megtenni a támogatási formák összetettsége és számossága miatt – olvasható az agroinfo.ro mezőgazdasági portálon. A honlap beszámolója szerint a sajtótájékoztatón azt is elmondta a miniszter, hogy idén nem tudják folyósítani a jogosultaknak minden támogatási forma után a juttatásokat. Ennek oka, hogy egyes kifizetések a 2018-as büdzsé részét fogják képezni, tehát elsősorban azokról a támogatásokról van szó, amelyeket az állami költségvetésből finanszíroznak. Petre Daea ennek kapcsán elsősorban az országos átmeneti támogatásokat említette – mind a növénytermesztési, mind az állattenyésztési ágazatban.

2017.12.13

Alkategóriák