Hírek

Theresa May brit kormányfő megígérte, hogy az Egyesült Királyság kilépése után is az országban maradhatnak azok az uniós állampolgárok, akik még a kiválás előtt érkeztek - közölték brit kormányzati források az uniós vezetők csütörtöki brüsszeli találkozóján. May az uniós állam- és kormányfők munkavacsoráján ismertette kormánya elképzeléseit az állampolgári jogokról, és kijelentette, hogy egyetlen uniós állampolgárnak sem kell majd a kilépéskor elhagynia az Egyesült Királyságot – tájékoztatott egy névtelenséget kérő illetékes.A javaslatot sajtóhírek szerint hétfőn fogják részletesen ismertetni, annyi azonban kiszivárgott, hogy azok, akik egy meghatározott időpontban már legkevesebb öt éve a szigetországban élnek, úgynevezett „letelepedett státust” kapnának, amelynek értelmében azonos jogaik lennének az oktatás, az egészségügy, a jóléti juttatások és a nyugdíjak terén, mint a brit állampolgároknak. Azok, akiknek ebben az időpontban még nem lesz meg az öt évük, maradhatnának annak eléréséig. A később, de még a kiválás előtt érkezők egyfajta, legfeljebb kétéves türelmi időt kapnának, hogy rendezzék státusukat.

2016.06.23

 

Kezdődik a strandszezon a szovátai Medve-tónál is, amelyet pénteken 10 órakor nyitnak meg, és szeptember közepéig várja a csobbanni vágyókat. Az üzemeltető közleménye szerint a kiterített medvebőr alakjára emlékeztető sós vizű tó Európa legnagyobb heliotermikus tava. A heliotermikus jelenség (hőtározó) a folyamatosan a tóba ömlő hegyi pataknak és a csapadéknak köszönhetően jön létre, amely egy édesvizű védőréteget képez a sós víz felületén, ezzel pedig üvegházhatást hoz létre, biztosítva a mélyebben elhelyezkedő sósvízű rétegek felmelegedését. Jelenleg a tó hőmérséklete 1,5 méter mélységben 43 Celsius-fok, a felszínen pedig 28 Celsius-fok, ami a következő napokra jósolt kánikula következtében bizonyára növekedni fog. A tó vizének és iszapjának gyógyhatása közismert, mozgásszervi- és bőrbetegségekre, nőgyógyászati és inhalációs kezelésekre használják. Idén megújult a strand fa padlózata, új szabadtéri zuhanyzókat alakítottak ki, és megkönnyítették a mozgáskorlátozott vendégek számára a strandra való bejutást. A szovátai Danubius szállodák által üzemeltetett Medve-tavi strand belépőinek ára a felnőttek számára 30 lej, a gyerek- és nyugdíjas napijegy 25 lej. A szokásos módon 13 és 15 óra között a tavat „pihentetik”, azaz lehetőséget teremtenek arra, hogy az édes víz újra kialakíthassa védőrétegét a sós víz fölött, és így felmelegítse azt. A strand területét nem kell elhagyni, de a tóban a fürdés nem engedélyezett ez idő alatt.

2017.06.23

A megyei tanács pályázatain támogatást nyert civil szervezetek közül csak azok kell a kivitelezés során az elektronikus közbeszerzési oldalon (SEAP) rendeljék meg a szükséges szolgáltatásokat vagy termékeket, amelyek alapító tagjai között nemcsak magánszemélyek vannak, adminisztrálnak valamilyen köztulajdont, vagy közszolgáltatást végeznek – emelte ki Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke azon a tájékoztatón, amelyet az intézmény székhelyén tartottak június 21-én azon szervezetek képviselőinek, akik támogatást nyertek a megyei tanács tavaszi pályázati kiírásán. Az alelnök elmondta, a megyei tanács célkitűzései között szerepel a civil szervezetek tevékenységének támogatása, ezt pályázatok útján teszik meg, idén, hogy megkönnyítsék a támogatás igénylését létrehoztak egy online platformot, amely nemcsak a pályázás időszakában nyújtott segítséget az érintetteknek, de érdemes azt a továbbiakban is követni, mert hamarosan közzéteszik az elszámolási ütemtervet – hívta fel a pályázók figyelmét az alelnök. 

2017-06-22

Újra megpályázhatók az ideiglenes mandátumú iskolaigazgatói és aligazgatói tisztségek, az oktatási minisztérium ugyanis meghirdette az iskolavezetői versenyvizsga nyári szesszióját.  A tényleges versenyvizsgára július 17–31. között kerül sor, az iratkozási időszak pedig e hét elejétől július 6-ig zajlik – áll a Hargita Megyei Tanfelügyelőség honlapján lévő módszertanban. A versenyvizsga keretében – ahogy tavaly ősszel is volt – idén is lesz egy írásbeli vizsga, egy interjú, de a pályázók önéletrajzát is szigorú szempontok alapján veszik figyelembe. Az írásbeli vizsga július 17-én lesz, az interjúk pedig július 19. és 31. között zajlanak, ebben az időszakban bírálják el az óvásokat is. Ugyanekkor kerül sor a tisztségeket megpályázók önéletrajzának áttekintésére is. A vizsgán négyéves kinevezést szerezhetnek meg a pályázók. Bartolf Hedvig, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség illetékese elmondta, változás idén, hogy a pályázóknak már nem elektronikus úton kell letenniük a jelentkezésükhöz szükséges iratokat, hanem személyesen. Továbbá, ha azok hiányosak lennének, később van lehetőség a pótlásukra. Mint ismeretes, a jelentkezési dokumentumok elektronikus leadása és az azzal járó huzavona sok kellemetlenséget okozott a tavaly pályázóknak, többeknek emiatt nem sikerült a vizsgájuk. Bartolf azt is megjegyezte, a nyári szesszió írásbeli vizsgáján a menedzseri képességeket és a törvényismeretet mérik fel. Hargita megyében 50 ideiglenes mandátumú igazgatói és 45 aligazgatói állásra lehet jelentkezni a nyári versenyvizsgán.

2017-06-22